HOW TO BE PARISIAN WHEREVER YOU ARE

Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret & Sophie Mas

(Scroll down for the English version)

Đây thật sự là một cuốn sách quá đẹp, đúng chất Classywithme. Kinh đô ánh sáng Paris trước giờ vẫn luôn nổi tiếng như là chuẩn mực trong cả kiến trúc, ẩm thực và thời trang. Và khi nhắc đến các cô nàng Paris thì ai cũng sẽ liên tưởng đến ngay vẻ bí ẩn, duyên dáng, tinh tế và vô cùng cuốn hút mọi lúc mọi nơi của họ mà không cần phải cố gắng gì cả. Nếu bạn cũng như tôi, tò mò về bí mật trong phong cách của họ thì cuốn sách này là một đề xuất không tồi.

Cuốn sách đề cập đến tất cả mọi thứ trong cuộc sống của một người phụ nữ mà bạn có thể tưởng tượng được, từ làm đẹp, thời trang, hẹn hò, phim ảnh, âm nhạc, đây đó có cả công thức nấu ăn và ti tỉ thứ không tên khác. Giọng văn rất lộn xộn, không trau chuốt, không được nghiêm túc cho lắm, thỉnh thoảng hoa mỹ lại nhiều khi rất đời nhưng đó lại làm nên sự chân thực của cuốn sách. Tất cả mọi thứ được viết với cái nhìn bất cần và hài hước vừa đủ.

DSC_07711.jpg

Bình tưới trong tay, họ giải thích cho em biết bộ phim đoạt giải Cành cọ vàng vừa rồi là một bộ phim dở tệ. Tất nhiên là họ chưa xem phim đó. Có gì quan trọng cơ chứ. Các cô nàng Paris không cần đi sâu vào một chủ đề nào đó, họ đã biết trước là họ phải nghĩ gì về nó – ngược lại với điều em nghĩ.

Họ không bao giờ trang điểm để đi hẹn hò. Dĩ nhiên rồi, vẻ tự nhiên đặc biệt của họ miễn cần đến những thứ giả tạo. Trái lại, họ có thể tô son trước khi đến tiệm bánh mì vào Chủ nhật: lỡ gặp người quen nào đó thì sao?

Một người cầu toàn và cần mọi thứ có trình tự như tôi thật là đôi lúc khó chịu với sự bất toàn và lộn xộn của cuốn sách này. Nhưng phần lớn thời gian tôi vẫn xoay xở để cảm nhận được sự thú vị của nó và tôi cũng học được nhiều tip khá hay ho từ bốn cô nàng Paris này. Tôi cũng không kiềm mình được mà cứ ngắm mãi những bức hình cực chất của cuốn sách này.

Tóm lại, đây ko là cuốn sách cho người bận rộn. Đây là cuốn sách cho một chiều mưa nhàn rỗi, ngồi cuộn mình với tách trà nóng. Mà bạn biết sao không? Lộn xộn cũng có ưu điểm của nó, bạn tha hồ đọc bất cứ dòng nào trong bất cứ trang nào mà vẫn hiểu như thường.

12.jpg

This book is way too beautiful and I guess that the main reason why I decided to buy it. Paris – the City of Light is famous for its architecture, gastronomy and fashion. Women who live there, like their City, are admired for their charm and elegance without trying. If you are curious about their secret, this book will be a good option for you.

You can find the answers for almost every question in every field of a woman’s life such as beauty, fashion, date, movies, music, recipes and other little stuff that I can’t  even classify them. To be honest, this book is very messy, definitely not polish and maybe not earnest. You probably wonder that it is because they don’t give a tinker’s damn about anything or just because they have a very good sense of humor.

DSC_07781.jpg

Watering can in hand, she’ll tell you how the last film in to win the Palme d’Or is rotten tomatoes. But she probably hasn’t ever seen it. The Parisienne already knows what she must think: the opposite of what you think, no matter what.

She’ll never wear makeup on a date. Naturally, her inner beauty needs no artifice. On the other hand, she won’t hesitate to wear lipstick to the bakery on Sunday morning, because what if she runs into someone she knows?

This book is a mess and sometimes that made me annoyed but I still have to confess that it is an interesting mess. I learned many useful tips from this book and realized that I don’t need to be perfect or treat myself so hard in order to fit into any ideal model. Every woman is gorgeous and beautiful in their own way so just be comfortable in your own skin.

In brief, this is definitely not a book for a busy day. It’ll be better if you take this on a rainy day with some hot tea. Because of its messy arrangement, you can read any pages without worrying that you can’t understand what it says.

2 thoughts on “HOW TO BE PARISIAN WHEREVER YOU ARE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s